Depresyon Tedavisi ve Psikoterapi
Karamsarlık, isteksizlik, üzerine değersizlik duyguları, uykusuzluk, iştah ve konsantrasyon bozukluklarından bikaç tanesi varsa tanı depresyon. Bu bir hastalık ve ilaçla tedavi edilmeli cümleleri benim katılmadığım daha doğrusu konuya ilaç firması gözlüğü ile bakmak ve oldukça yetersiz. Doğrudur gerçekten kimi vakalar mevsimsel ve biyolojik özellikler gösterir ve ağır seyreder, ancak çoğu durumda hayatın doğal zorlanmalarına, uyumsuzluklara yalnış depresyon tanıları konmaktadır. Zaten ilaç ve placebonun (Kişilerin ilaç sanarak içtikleri vitamin benzeri maddelerin) depresyon tedavisinde çok az iyileştirme farkı gösterdiğini bir çok bilimsel yayın ortaya koymaktadır.
Mutsuz bir evlilik, iş stresi, maddi sorun benzeri bir sorun bazen insanlara başedemeyecekleri hissini yaratıp geçici içe kapanmalara neden olabilir. Bir çok psikoterapist depresyonun özellikle öfke duygusunun baskılanması için bilinçaltının kullandığı bir savunma olduğu konusunda hemfikirdir.
Bu gerçek gözönüne alındığında aslında savaşılması gerekenin depresyon değil, yaşam ve yaşamın doğal uzantısı olan duygular olduğu ortaya çıkar. Örneğin İşiniz sizde depresyon yaratıyor ve siz risk alamıyorsunuz ve beyninizdeki sesler hep bu işi kaçırmaman gerektiğini söylüyor dr size antidepresan veriyor ve sizing yaşam ve potansiyel risk analizini yapmıyor. Sizde işe devam ediyorsunuz ve artık iş değiştirmek için yaşlısınız, ya da evlilik sorunu nedeniyle eşinize öfkelisinz ve öfkeyi ifade edemediniz ve depresyondasınız; ilaçlarla depresyonunuz ertelendi ve üstüne 2 çocuğunuz oldu. Herşey daha kötü; zamanında evlilik terapisi almadınız ya da boşanamadınız. İşte bu yaygın örneklerde görüldüğü gibi depresyondaki her vakanın ilaç kullansın ya da kullanmasın psikoterapi açısından değerlendirilmesi uygundur.
Psikoterapide Gestalt, bilşsel, analitik ve benzeri yöntemler kullanılır. Depresyonda işe yaramayan şemalar temizlenir, kişiyi depresyona hassas hale getiren yaşatmadığı kutuplar farkettirilir, öfke kullanma yeteneği geliştirlir, duygu tanıma çalışmaları, geçmişin ve bilinçaltının temizlenmesine yönelik çalışmalar yapılır.