Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Yapılır?
ONLİNE RANDEVU VE BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ
Çoğunlukla ergenlik döneminde başlayan, küçük düşeceği, aşağılanacağı, yargılanacağı ya da eleştirileceği senaryo ve korkularıyla performans gerektirecek sosyal ortamlardan kaçınmayla seyreden bir durumdur. Sosyal fobisi olan kişi bu ortamlardan kaçınır ya da sıkıntı ve bedensel bulgularla (çarpıntı, titreme, kızarma vs) bu duruma katlanır. Durum bazen sadece sunum yapma gibi kısıtlı bir alanla sınırlı iken, bazen kişinin tüm yaşamını kısıtlar.
Sosyal fobi tedavisi
Sosyal fobi psikoterapiye kısa sürede yanıt verir ve kişi 1-2 seansta rahatlar. Tedavisi çoğunlukla kolay olmasına rağmen, tedavi edilmeyen vakalarda ciddi sıkıntı, depresyon, alkol-madde bağımlılığı, kaçınmalara bağlı mesleki kariyer, evlilik-ilişki sorunları sık görülür.
Sosyal fobik kişi en korktuğu şey olan yargılayıcı tutumu aslında kendisinin de sürekli kullandığını farkettiğinde iyileşme başlar. Yani "yargılamazsan yargılandığını düşünmezsin" felsefesi tedavinin başlangıcını oluşturur. Yakınlığa ve desteğe ihtiyaç duymanın doğal olduğunu kavramak da anlaşılması gereken diğer konulardan biridir. Duruma göre öneriler, taktikler ve stratejilerle kişi tüm alanlarda rahatlamaya başlar. Sıradan olma, bilmiyorum deme, yardım isteme, bana ne sana ne deme hakları sosyal fobik danışanlara öğretilir. Derin nefes alma, öfkelenme, hata yapma, anlamadım deme hakkı sosyal fobiğin kullanmadığı diğer beceriler olarak kişiye öğretilir.
İlaç tedavisi psikoterapiye ek olarak, ağır durumlarda ya da psikoterapi imkanı bulunmayanlarda kullanılır.